Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

ICTY: Ισόβια σε πρώην αξιωματικούς του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας

Το συμβούλιο εφετών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) επικύρωσε την καταδίκη σε ισόβια κάθ...

Το συμβούλιο εφετών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) επικύρωσε την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη δύο αξιωματικών του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (VRS), τον Βούγιαντιν Πόποβιτς και Λιούμπισα Μπεάρα για γενοκτονία σε βάρος Μουσουλμάνων της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα το 1995.


Πρόκειται για την πρώτη τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση για γενοκτονία που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Μέχρι τώρα ο στρατηγός του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ράντισλαβ Κρστιτς έχει καταδικαστεί σε 35 χρόνια κάθειρξη, αλλά για συνέργεια και στήριξη της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε με βάση την έφεση που άσκησαν το 2010 οι Πόποβιτς και Μπεάρα κατά της απόφασης, με την οποία καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.

Ο Βούγιαντιν Πόποβιτς, 57 ετών ήταν το 1995 επικεφαλής ασφάλειας του Σώματος του Δρίνου του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και ο Λιούμπισα Μπεάρα, 75 ετών είχε τα ίδια καθήκοντα στο επιτελείου του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι Πόποβιτς και Μπεάρα μαζί με άλλους συμμετέχοντες σε “οργανωμένη εγκληματική επιχείρηση” μεταξύ των οποίων οι Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς είχαν την “πρόθεση διάπραξης γενοκτονίας” και αφανισμού αιχμάλωτων Βόσνιων Μουσουλμάνων ως εθνικής ομάδας.

Ως πρωταγωνιστές του εγκληματικού σχεδίου οι Πόποβιτς και Μπεάρα υλοποίησαν την πρόθεση από τις 11 έως τις 23 Ιουλίου του 1995 σε περιοχές του Ζβόρνικ, με συντονισμένη επιχείρηση οργανωμένης εκτέλεσης χιλιάδων αιχμάλωτων Βόσνιων Μουσουλμάνων.

Το δικαστήριο στην πρωτόδικη καταδίκη των Πόποβιτς και Μπεάρα του 2010 που επικυρώθηκε σήμερα διαπίστωσε ότι οι δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας, τις μέρες μετά την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου του 1995 στην τότε ζώνη υπό την προστασία του ΟΗΕ, εκτέλεσαν "τουλάχιστον 5336 ταυτοποιημένα άτομα και ότι αριθμός των θυμάτων με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί μπορεί να ανέρχεται σε 7.825.

Το συμβούλιο εφετών απέρριψε τις εφέσεις των καταδικασθέντων ως αβάσιμες. Οι δύο πρώην αξιωματικοί του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας καταδικάστηκαν επίσης για τη βίαιη μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων γυναικών παιδιών και ηλικιωμένων από τη Σρεμπρένιτσα και για άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των νόμων και εθίμων πολέμου.

Το εφετείο για την ίδια υπόθεση επικύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη για στήριξη και συνέργεια στην γενοκτονία του αξιωματικού της ταξιαρχίας του Ζβόρνικ του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας, Ντράγκι Νίκολιτς, σε 35 χρόνια κάθειρξη και του διοικητή της ίδιας ταξιαρχίας Βίνκο Παντουρέβιτς σε 13 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια και στήριξη των δολοφονιών διωγμών και βίαιη μετακίνηση σε 13 χρόνια κάθειρξη.

Για την ίδια κατηγορία η ποινή που είχε επιβληθεί στον αναπληρωτή διοικητή του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας Ραντιβόγιε Μίλετιτς μειώθηκε από 19 χρόνια στα 18 χρόνια κάθειρξη.

Για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα σε ξεχωριστή δίκη έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο στρατηγός Ζντράβκο Τόλιμιρ βοηθός διοικητή του VRS και η δίκη του στο εφετείο είναι σε εξέλιξη.

Για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα αναμένεται η έκδοση απόφασης για τον πρώην πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και είναι σε εξέλιξη η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς, πρώην διοικητή του σερβοβοσνιακού στρατού, με βάση το ίδιο κατηγορητήριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή:www.capital.gr
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: ICTY: Ισόβια σε πρώην αξιωματικούς του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας
ICTY: Ισόβια σε πρώην αξιωματικούς του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlHnxvf3g7xeKBHHEDondUubGkjtaIjfJgbcHCKUOmqkxTmxsHrKVuuY8kxignUMW3UzNo-o8js_nXukKd-4inx623JChvzE92Ex13JxrUc6h8wIs4seAdffNwRMbdZwdn0yEBE_I7g20/s1600/8-13-2007_never_forget_srebrenica.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlHnxvf3g7xeKBHHEDondUubGkjtaIjfJgbcHCKUOmqkxTmxsHrKVuuY8kxignUMW3UzNo-o8js_nXukKd-4inx623JChvzE92Ex13JxrUc6h8wIs4seAdffNwRMbdZwdn0yEBE_I7g20/s72-c/8-13-2007_never_forget_srebrenica.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2015/01/icty.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2015/01/icty.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy