Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

"Οχι στα εισαγόμενα "αμυντικά προϊόντα" - Το νέο "δόγμα" του ΥΠΕΘΑ

Άρθρο του  ΛΟΥΚΑ ΔΗΜΑΚΑ  ''Όχι'' στην θεωρία του εισαγόμενου προϊόντος ''σώνει και καλά'' ή διότι ίσω...


Άρθρο του ΛΟΥΚΑ ΔΗΜΑΚΑ 
''Όχι'' στην θεωρία του εισαγόμενου προϊόντος ''σώνει και καλά'' ή διότι ίσως είναι κάπως φτηνότερο, επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Άμυνας όσον αφορά τους εξοπλισμούς και γενικά τα υλικά που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το στίγμα έδωσε ο υφυπουργός Άμυνας κ. Νίκος Τόσκας με συνέντευξή του στον Σκάιεπιχειρώντας να δώσει ένα τέλος στην αντίληψη που διέπει πολλούς παράγοντες της δημόσιας ζωής - πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες- ότι πρέπει να προτιμάμε το εισαγόμενο...

επειδή μερικές φορές ( ίσως και τις περισσότερες) ίδιας ποιότητας υλικά είναι κάπως φτηνότερα... 




''Ξέρετε - και αυτό ισχύει όχι μόνο για τις αμυντικές βιομηχανίες, αλλά γενικότερα στον αναπτυξιακό χώρο - υπάρχει αντίληψη ότι «Α! Μπορώ να βρω πιο φτηνά, εάν κάνω εισαγωγές από την τάδε χώρα». Προφανώς μπορείς να βρεις πιο φτηνά. Με αυτή τη λογική απαξιώθηκε η βιοτεχνία και η βιομηχανία μας στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε'', είπε ο κ. Τόσκας θέτοντας το θέμα στις πραγματικές διαστάσεις του.

Αυτό που τώρα πρέπει να κάνει ο κ Τόσκας είναι να δώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες οδηγίες να μελετήσουν και - χωρίς να παραβαίνουν Ευρωπαϊκές Οδηγίες περί ανταγωνισμού κλπ - να βάλουν κανόνες ώστε να οδηγούν μέσα στους διαγωνισμούς ελληνικά προϊόντα . Προέχει ωστόσο να βγει όλο το πλέγμα νόμων , γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και νοοτροπιών που φράζουν το δρόμο στις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να μπουν ''στα ίσα'' στον ανταγωνισμό.



Να σπάσουν τα ταμπού



Τα ταμπού περί ''ευρωπαϊκών περιορισμών'' κλπ πρέπει να σπάσουν με δημιουργικό τρόπο : Υπάρχει το περίφημο Άρθρο 146 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και άλλες γενικά νομοθεσίες με βάση τις οποίες εξαιρούνται πολλά αμυντικά προϊόντα από τους διαγωνισμούς οι οποίοι είναι έτσι φτιαγμένοι για να πηγαίνουν στους μεγάλους που διαφεντεύουν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Βεβαίως και πρέπει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. 

Υπάρχει όμως και η ''ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας'' - που είχε επιχειρηθεί να προβάλει η Ελλάδα εδώ και περίπου 2 χρόνια. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.




Ας πάρουν ως παράδειγμα την Τουρκία και να βρουν λύσεις : Η τουρκική κυβέρνηση πριν λίγες εβδομάδες προχώρησε σε μια απόφαση που θα ενισχύσει την μεταποιητική βιομηχανία της χώρας στον τομέα του αυτοκινήτου. Θα εφαρμοστεί, όπως έγραψε η εφημερίδα Yeni Şafak, η ισοδυναμία, όπως και στον τομέα των φαρμάκων: Αντί για τα αυθεντικά ανταλλακτικά από το εξωτερικό (δηλαδή τα εισαγόμενα), θα χρησιμοποιούνται ισοδύναμα κομμάτια εγχώριας παραγωγής (τουρκικής). Μάλιστα η κυβέρνηση της Άγκυρας επέβαλε την αναγκαστική αγορά στους δημόσιους διαγωνισμούς ακόμα και αν είναι κατά 15% ακριβότερο το εγχώριο προϊόν! 

Όσοι δε εδώ στην Ελλάδα έχουν έτοιμη την ...ατάκα ''μα η Τουρκία είναι εκτός ΕΕ'', ας μην σπεύσουν να την πουν: Προτάσεις να κάνουν!


Η ''ξενομανία'' και ο ''φόβος της υπογραφής''



Διότι εδώ, αντίθετα, διαφεντεύει σχεδόν τα πάντα μια ξενομανία - και σε υψηλά κλιμάκια!- που συνδυασμό με τον ...φόβο μην και κατηγορηθούν για ...διαπλοκή, αναθέτουν πολλές εργασιες ή και αγορές σε ...υπηρεσίες του ΝΑΤΟ, με καπέλο για διοικητικά έξοδα 5-6%. Η διαδικασία αυτή οδηγεί μοιραία την εργασία ή την αγορά στο εξωτερικό και η ελληνική βιομηχανία, ή βιοτεχνία απαξιώνεται...

Μάλιστα οι θιασώτες αυτής ''ξενομανίας'', όπως έχει προαναγγελθεί επισήμως από την ηγεσία του ΥΕΘΑ (κ. Καμμένος), θα βρεθούν προ εκπλήξεων: Αναμένεται να ανακοινωθεί εντοπισθείσαπερίπτωση κατά την οποία για να πάει μια δουλειά ( δασοπυρόσβεση) μέσω υπηρεσίας του ΝΑΤΟ - σε ξένη εταιρία, πλαστογραφήθηκε η υπογραφή του προηγούμενου Υπουργού Άμυνας κ Αβραμόπουλου. 

Η περίπτωση αυτή αν είναι έτσι όπως έχει αναφέρει περιληπτικά ο Υπουργός, δείχνει ότι δεν είναι το ξένο ...τίμιο και το ντόπιο ...διεφθαρμένο- άλλωστε τα αντίθετα παραδείγματα είναι πάρα πολλά.... Παντού μπορεί να γίνει ''κόλπο''- οι κανόνες και έλεγχος χρειάζεται.



Ας αξιοποιηθεί η εμπειρία και οι γνώσεις ειδικών



Και ένα τελευταίο: Ο κ Τόσκας, που δείχνει να έχει πιάσει σωστά το θέμα- ας ρίξει μια ματιά σε σχετικές κινήσεις που έχουν κάνει εκ των προκατόχων του , η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος. Και οι δυο έχουν προσπαθήσει με διάφορους τρόπους , σε μικρότερους ή μεγαλύτερους τομείς, να ενισχύσουν τα ελληνικά προϊόντα και να μπαίνουν περισσότερα από αυτά στο στράτευμα. Ας τα δει και ας τα πάει ένα βήμα - ή πολλά ...περισσότερα - πιο πέρα!

Είναι γνωστό ότι έχει ανατεθεί και σε ειδικούς αξιωματικούς να βρουν τα ''κλειδιά'' και να ''σπάσουν'' οι περιορισμοί: Βασικά, πολιτική βούληση χρειάζεται!




Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: "Οχι στα εισαγόμενα "αμυντικά προϊόντα" - Το νέο "δόγμα" του ΥΠΕΘΑ
"Οχι στα εισαγόμενα "αμυντικά προϊόντα" - Το νέο "δόγμα" του ΥΠΕΘΑ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYOBcTa-kOFRv1M-rzfWHyeKQ9EFKvng0KZRvFIiyXl8wtJIRUTs_IcZHGeJFnpL2b5hA-bWcjmM4yYMnUPCMw9IHVOZ2rk6bkmaGteGIQHpeYSyGvA4olLVwiHYgXWVdKtjVrEjkJ4SY/s1600/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82+(2).jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYOBcTa-kOFRv1M-rzfWHyeKQ9EFKvng0KZRvFIiyXl8wtJIRUTs_IcZHGeJFnpL2b5hA-bWcjmM4yYMnUPCMw9IHVOZ2rk6bkmaGteGIQHpeYSyGvA4olLVwiHYgXWVdKtjVrEjkJ4SY/s72-c/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82+(2).jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2015/03/blog-post_64.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2015/03/blog-post_64.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy